Razmatranje o Kristovoj muci i osjećaji koji iz toga trebaju proizići.

Ako se, primjerice, spremaš razmatrati o razapinjanju, u tom otajstvu između ostalih točaka, možeš promotriti slijedeće.

Prvo. Kako se Gospodinu, koji je na brdu Kalvariji okrutno svučen od one bijesne mase, trgaju komadići tijela zajedno s odjećom, a zbog prethodnog bičevanja.

Drugo. Kako mu je s glave skinuta kruna od trnja koja mu je, nanovo stavljena, postala uzrok novih rana.

Treće. Kako je udarcima čekića i čavala okrutno pribijen na križ.

Četvrto. Kako su njegovi sveti udovi, ne dosežući otvore za čavle, velikom silinom navlačeni tako da su mu se sve kosti mogle izbrojiti.

Peto. Kako su se Gospodinu, visećem na tvrdome drvetu i ne imajući više oslonca doli one čavle, po težini tijela koje je vuklo dolje, u neizrecivim bolima proširile i pogoršale njegove presvete rane.

Iz ovih i drugih točaka, želeći u sebi potaknuti osjećaje ljubavi, nastoj razmatranjem od njih prijeći na sve veće spoznanje beskonačne dobrote i ljubavi svoga Gospodina prema tebi: on je radi tebe želio toliko mnogo trpjeti. Tako, što se više u tebi poveća to spoznanje, toliko će porasti i ljubav. Po istome spoznanju beskrajne dobrote i ljubavi, koje ti je iskazao Gospodin, lako će se izvući skrušenost i bol jer si ga toliko puta uvrijedila i pokazala toliko nezahvalnosti svome Bogu koji je zbog tvojih opačina bio maltretiran i mučen na tolike razne načine.

Iz knjige "Duhovni boj" (Lorenzo Scupoli)

RSS Feed

Medjugorje-info.com uses cookies to improve functionality of website and to adjust advertising system.