U katedralnoj crkvi u Rouenu na misu zadušnicu i sprovodne obrede za omiljenoj župnika vlč. Jacquesa Hamela okupilo sve više tisuća vjernika.

Misu i obrede predvodio je 2. kolovoza ruenski nadbiskup i primas Normandije mons. Dominique Lebrun.

Između ostalog, nazočni su bili i ministar unutarnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve, predsjednik Ustavnog suda Laurent Fabius, predsjednik Francuske biskupske konferencije i nadbiskup Marseillesa mons. Georges Pontier, predstavnici drugih religijskih zajednica, brojni svećenici i rodbina ubijenog svećenika. Među osobama koje su održale govor bili su i članovi pokojnikove bliže rodbine.

Nadbiskup Lebrun osudio je svaku vrstu nasilja. "Ubojstvo ne može biti način obraćenja pravednosti i ljubavi", zaključio je. Francuskim katolicima poručio je ohrabrenje: "Ranjeni smo i pometeni, ali ne i razoreni. Pozdravljam poruke i čine naših muslimanskih prijatelja." Mislio je pritom na nedjeljno sudjelovanje muslimana na bogoslužjima diljem Francuske i Italije.

Vlč. Jacques Hamel pokopan je u skromnu drvenom lijesu odjeven u bijelu albu i sa štolom, simbolom služenja, u crvenoj boji mučeništva. U prvim redovima stajalo je oko 150 mladih nadbiskupije Rouen koji su sa svojim nadbiskupom nedavno sudjelovali na Svjetskom danu mladih u Krakowu. Mons. Lebrun napustio je Susret prijevremeno, čim je zaprimio vijest o strašnom ubojstvu svećenika.

Jacques Hamel, 85-godišnji svećenik, ubijen je 26. srpnja u napadu dvojice islamista u župnoj crkvi u Saint-Etienne-du-Rouvray na sjeveru Francuske. Nakon što je vlč. Hamelu prerezao vrat, ubojicu su ubili pripadnici policije. Odgovornost za ovaj napad preuzela je teroristička militantna skupina IDIL.

Lebrun je ispričao kako je svećenik Hamel nakon što mu je nož zabijen u grlo, odbio od sebe nogom jednog od napadača i rekao: “Odstupi od mene sotono”

RSS Feed

Osmrtnice ba

Medjugorje-info.com uses cookies to improve functionality of website and to adjust advertising system.