U znak solidarnosti uslijed smaknuća francuskog svećenika u nedjelju, 31. srpnja, mnogobrojni su muslimani sudjelovali na misnim slavljima u crkvama i katedralama diljem Francuske i Italije.

Muslimani u crkvama kao odgovor na ubojstvo vlč. Jacquesa Hamela

Nekoliko desetaka muslimana, među njima i pristaša ahmedijskog islama, okupilo se pred gotičkom katedralom u Rouenu, u blizini Saint Etienne du Rouvrayja, gdje su 26. srpnja dvojica mladih muslimanskih fanatika prerezali vrat 85-godišnjem svećeniku Jacquesu Hamelu. "Vrlo smo dirnuti prisutnošću svojih muslimanskih prijatelja i vjerujem da je njihov dolazak hrabar čin", poručio je ruenski nadbiskup Dominique Lebrun nakon misnog slavlja.

Neki su muslimani sjeli u prvu klupu, odmah uz oltar. Među katolicima okupljenima na misi bila je i jedna časna sestra, koja je nakratko bila zadržana kao talac u crkvi gdje je počinjen zločin. I ona je pružila ruku muslimanima, kao i brojni drugi vjernici.

Ispred crkve muslimani su razvili transparent s natpisom "Ljubav za svakoga, mržnja ni za koga." Jacqueline Prevot, jedna od vjernica na misi u Rouenu izrazila je divljenje pred ovim činom. "Sama sebi govorim da ovo ubojstvo neće biti bez odjeka, nego će nas pokrenuti bolje od politike. Možda ćemo ubuduće reagirati bolje", rekla je.

Slični međureligijski susreti dogodili su se i drugdje u Francuskoj i u susjednoj Italiji. U pariškoj katedrali Notre Dame među muslimanima koji su došli na misno slavlje bio je i rektor džamije u Parizu Dalil Boubakeur. "Stanje je ozbiljno. Došlo je vrijeme da stanemo jedni uz druge kako nas ne bi razdijelili drugi", izjavio je u nedjelju.

Generalni tajnik Islamske konfederacije u Italiji Abdullah Cozzolino govorio je javno u kapelici sv. Gennara, u sklopu katedrale u Napulju, a tri imama sudjelovali su na misi u crkvi sv. Marije u rimskom kvartu Trastevere. Ministar vanjskih poslova Italije Paolo Gentiloni ovom je prilikom zahvalio talijanskim muslimanima za sudjelovanje, poručivši da oni tim činom pokazuju hrabrost u borbi protiv fundamentalizma.

RSS Feed

Osmrtnice ba

Medjugorje-info.com uses cookies to improve functionality of website and to adjust advertising system.