Crkva na sjeveru Izraela, podignuta na gori Tabor na mjestu gdje se po kršćanskoj tradiciji dogodilo Isusovo preobraženje, oskvrnjena je, ikone su oštećene a kaleži ukradeni, izjavio je u utorak dužnosnik tog svetog mjesta.

Dužnosnici crkve vjeruju da je riječ o pljački crkve, a ne o djelovanju židovskih ekstremista, optuživanih u prošlosti za vandalizam na kršćanskim svetištima u Izraelu, kazao je glasnogovornik biskupa u Svetoj Zemlji Wadie Abou Nassar.

On nije mogao navesti koliko je kaleža ukradeno u bazilici Preobraženja ili koliko je novaca odneseno iz kutija za novčane priloge.

Zidovi crkve nisu išarani grafitima kao što je često slučaj sa židovskim ekstremistima, dodao je Abou Nassar. Policija je otvorila istragu.

Crkva na gori Tabor u Galileji vrlo je popularna među turistima i hodočasnicima. Zanimljivo je, kako je u siječnju 2016., hodočasnike iz Zagrebačke nadbiskupije zajedno s kardinalom Josipom Bozanićem, na gori Tabor kao gvardijan dočekao Hrvat fra Bernard Barbarić.

Fra Bernard, rođen je u Našicama 2. svibnja 1974. a odrastao u Đurđenovcu, član je Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. U Svetu Zemlju je došao, nakon 11 godina službe u župi Uzvišenja svetog Križa u zagrebačkom Sigetu, u rujnu 2011. godine te je najprije djelovao kao misionar u Kustodiji Svete zemlje, u bazilici Svetoga groba u Jeruzalemu. Sada je gvardijan u franjevačkom samostanu na gori Tabor gdje živi i djeluje s još trojicom subraće.

Fra Bernard s posebnim ponosom ističe brojnim hodočasnicima da se na stropu bazilike nalazi djelić njegove hrvatske domovine - slavonska hrastovina koju su darovali grof Eltz iz Vukovara i grof Pejačević iz Našica, na poticaj fra Ivana Frankovića, povjerenika Kustodije Svete Zemlje za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u vrijeme obnove crkve 1924. godine, na temeljima starih bazilika iz 6. stoljeća. Baziliku je obnavljao poznati talijanski arhitekt Antonio Barluzzi, kojeg nazivaju „arhitektom Svete Zemlje“ zbog mnogih radova koje je ostvario tijekom svoga boravka u Svetoj Zemlji.

Uz franjevce na Taboru djeluje i zajednica bivših ovisnika "Mondo X" koja brine za okoliš svetišta koji obiluje atraktivnim biljem s raznih strana svijeta, a s vidikovca pokraj bazilike pruža se predivan pogled po Galileji, brdu Hermon, Galilejskom moru i Nazaretu. Dolina podno brda Tabor veoma je plodna i obrađena te se uz pomoć sustava navodnjavanja uzgajaju različite prehrambene kulture.

RSS Feed

Preporučujemo

Medjugorje-info.com uses cookies to improve functionality of website and to adjust advertising system.